Friday, September 25, 2009

Hari Mengacau Dodol

Tak terlewat lagi untuk saya mengucapkan :


N also tq to our ministry of education yang sangat berbesar hati mengapprovekan cuti khas yang secara tidak langsung menamatkan isu cuti berganti
Sangat suka dengan announcement tu tau
Sebabnya...saya telah pon memohon cuti rehat pada hari khamis
Means...cuti saya straight terus ajo la...
Hahahaha kemaruk cuti betullll!!!!

And cuti khas yang telah dikurniakan itu telah pon digunakan sebaik2nya untuk mengacau dodol
If not..kami terpaksa bekerja keras hari sabtu...
Mana nak kacau dodol, nak bakar lemang, nak potong daging rendang and so on

So..di keheningan pagi yang tidak bape nak sejuk tu...
Bermula la tugas saya..sebagai pengacau dodol tidak bertauliah
Ini lah step yang dijalankan sepanjang pagi jumaat tersebut
Mula kul 8 am and done at 11.30

Memula kena masak gula merah ngan air dulu...biar sebati dan ketepikan


Lepas tu...masak lak santan


Dah tu baru masuk campuran tepung beras ngan kapur yang telah sebati bersama air


Dah agak2 sebati...baru masuk gula okeee


Aktiviti mengacau selepas semuanya telah dimasukkan. and it took 3 and half hours!


Tara...sudah siap dan sudah boleh berehat!


Yang ini adalah orang kuatnya...Chef Zabidi and mak


Bukan ngelat ye...tapi berehat


Owh..yang ni plak mandor....keja di bahagian pembersihan dan memberi arahan aje...


p/s : for the detailed recipe, do contact chef zabidi

0 comments: